09-29-2018-abraham-hicks

Áno, tento článok je o meditácii, ale trochu inak, ako o nej bežne počúvame. – Teda aspoň ja som si dlhé roky myslela, že meditácia je veľmi vážna a seriózna záležitosť a videla som ju najmä ako tréning koncentrácie – čiže nič, čo by väčšinu ľudí nejak extra bavilo a tešilo.

Nie je to tak dávno, čo sa mi dostali do rúk knihy ([1],[2],[3]) zen-budhistického mnícha a básnika Thich Nhat Hanha, ktorý dosť podstatne zmenil moje nazeranie na podstatu meditácie. Byť v meditácii v skutočnosti znamená naplno prežívať prítomnosť – naplno žiť. Realizovať svoju úplnosť. Je to vedomé sústredenie sa v Tu a Teraz a zároveň silné prepojenie s naším vnútrom a pohodou v našom strede. Nhat Hanh vraví, že naozaj správna meditácia je taká vtedy, keď prináša radosť. A že najlepším indikátorom kvality meditatívneho stavu je – úsmev.

Podľa Nhat Hanha (1991), „keď sa usmieva dieťa, keď sa usmieva dospelý, je to veľmi dôležité. Keď sa v našom dennom živote dokážeme usmiať, keď dokážeme byť šťastní a plní pohody, budeme z toho ťažiť nielen my, ale i všetci ostatní. Keď skutočne vieme, ako žiť, ako lepšie môžeme začať deň, než s úsmevom? Úsmev potvrdzuje naše rozhodnutie žiť v pohode a radosti. Zdrojom pravého úsmevu je prebudená myseľ.“

Ako Nhat Hanh pripomína vo svojich knihách, vždy je tu dôvod na úsmev. Každý deň sme obklopení tisíckami zázrakov, ktoré si nevšímame – ktovie prečo máme tendenciu zameriavať sa skôr na to negatívne. – Už len to, že naše srdce bije a udržiava nás nažive, že naše oči sa každý deň ocitnú v „raji tvarov a farieb“, že môžeme chodiť po tejto prekrásnej planéte. V každom momente je tu množstvo vecí, ktoré môžeme oceniť a byť za ne vďační – strecha nad hlavou, dobré jedlo – čo nie je taká samozrejmosť pre milióny ľudí. Zdravie, rodina, priatelia,… Alebo sa zamerajte na „menšie“ zázraky a dobrodenia. Napríklad – bolí vás zub? Že nie? – Aké je to super, keď zub nebolí 🙂 – Len si spomeňte na čas, keď vás bolel – čo by ste dali za to, keby to prestalo. Tak prečo si to teraz neužívať?

Aj z neurovedného pohľadu je úsmev spúšťačom a katalyzátorom pozitívnych biochemických zmien v mozgu, – dokonca v celom tele. Následkom úsmevu dochádza okrem iného aj k zvýšenému vyplavovaniu neurotransmiterov, ako je serotonín, – tzv. hormón šťastia.

A to, že úsmev lieči, nie je len porekadlo. Napríklad v liečebnom systéme ruského psychológa, trénera a liečiteľa M. S. Norbekova[4], pomocou ktorého sa vyliečili tisícky pacientov bez problémov aj z tzv. chronických či dokonca „neliečiteľných chorôb“ má úsmev podstatnú úlohu. Norbekov odporúča zámerne a stabilne usmievať sa a zachovávať vzpriamené držanie tela – tzv. svalový korzet. Ako uvádza, v organizme existuje synchronizácia vôľového centra (ktoré ovláda svaly), emócií a myšlienok. Kam z tejto trojice smeruje jedna časť, tam ju ostatné nasledujú. Udržiavať emócie – či myšlienky v pozitívnej hladine býva dosť náročné. Ale pomocou vôle môžete veľmi jednoducho vzpriamiť držanie tela a usmiať sa, čo po istej chvíli automaticky spôsobí zlepšenie nálady. (overené – funguje)

Viete, že sa dá úsmev natrénovať? – a teraz nemám na mysli len „keep-smilingovú“ vonkajšiu masku sveta biznisu, ale ozajstný spontánny úsmev, ktorý odzrkadľuje a zároveň aj spúšťa vnútornú pohodu. – Takýto úsmev, – ak teda len nie sme momentálne v naozaj zlom psychickom stave, – je väčšinou od nás vzdialený len na jediný vedomý nádych a výdych. Vyskúšajte si to…

Nefunguje? Skúste si predstaviť, že sa vaše brucho usmieva… – Zabralo? 🙂

Keď som si uvedomila, akým prínosom by mohlo byť viac úsmevu v mojom živote, začala som ho zámerne používať čo najčastejšie. – Stačí si len spomenúť. Thich Nhat Hanh odporúča mať niečo, čo vám hneď po prebudení úsmev pripomenie. – Napríklad nejaká vetvička, list, kresba, či inšpirujúce slová – znamenie na viditeľnom mieste, ktoré si hneď všimnete. Dobre funguje aj obyčajný veselý smajlík.

Mne pri zámernom tréningu úsmevu pomáhala práca s touto Nhat Hanhovou ghátou[5]:

 

Nadychujúc, ukľudňujem svoje telo a myseľ.

Vydychujúc, usmievam sa.

Som naplno v tomto okamihu

Poznávajúc, že je to úžasný okamih.

 

Po istej dobe zámerného vnášania úsmevu do života som si všimla aj jednu neplánovanú zmenu: – Keď som sa prichytila pri negatívnej myšlienke, automaticky som ju úsmevom vypla – respektíve prepla  do emocionálnej pohody a oblasti pozitívnych myšlienok. Funguje to akoby samé od seba. Povšimnutá negatívna myšlienka je takto pre mňa vďaka úsmevu často spínačom pohody.

Naozaj, – taká jednoduchá a prirodzená „maličkosť“ – úsmev, – môže nesmierne obohatiť náš život –  ako píše Thich Nhat Hanh (1991) – „Náš úsmev prinesie radosť nám i celému okoliu. I keď venujeme množstvo peňazí na dary pre každého člena rodiny, nič z toho, čo sme kúpili, im nemôže poskytnúť toľko radosti, ako dar našej pozornosti a nášho úsmevu. A tento vzácny dar nič nestojí.“

Autorka: Zuzana Makovská

 

[1] Thich Nhat Hanh (1991) – Cesta k plnému vědomí (a uvedení do metody meditace v chůzi), Pragma

[2] Thich Nhat Hanh (2015) – Jsme tady a teď (objevte kouzlo přítomného okamžiku), Anag

[3] Thich Nhat Hanh (2014) – Každý dech znamená pokoj (Praktický průvodce každodenním životem), Euromedia – Knižní klub

[4] Mirzakarim S. Norbekov (2002) – Jak se zbavit brýlí (Zkušenosti hlupáka aneb klíč k prozření), Lott, s.r.o.

[5] Gáthy sú krátke verše, ktoré si môžeme odriekavať pri každodenných činnostiach, aby nám pomáhali uvedomiť si prítomný okamih a aby sme v ňom mohli za pomoci bdelosti zotrvať. Sú základnou súčasťou tradície zenového budhizmu – sú to cvičenia ako v meditácii, tak v poézii

Čítajte tiež: Keď ste šťastní – vtedy umožňujete, aby sa vaše túžby manifestovali

Páčil sa vám článok? Prispejte TU čiastkou 3€, 5€, 10€, alebo ľubovoľnou sumou na podporu týchto stránok a ďalších prekladov. Vaše dary oceňujem. Ďakujem.